Compagnie aime l'air

The Useful Report dans Jazz halo – Belgique

En flammand ! Lire l’artilce sur le site de Jazz’halo ici : jazzhalo.be/emler-tchamitchian-echampard

 

Emler Tchamitchian Echampard – The Useful Report

E

La Buissonne

Tussen alle negatieve rapporten, adviezen en besluiten die overal verschijnen, zit er af en toe gelukkig nog een hoopgevend bericht zoals ‘The Useful Report’ van het Franse triumviraat Andy Emler, Claude Tchamitchian en Eric Echampard.

 

De drie kennen elkaar door hun lidmaatschap bij het MegaOctet van Emler en brachten als trio reeds drie albums uit. Op deze vierde release stellen ze de huidige gang van zaken in vraag aan de hand van spraakmakende titels als onder meer ‘The Worries’, ‘The Resistant’ en ‘Indecisions’. Emler componeerde alle stukken maar de uitwerking is deze van een hechte ploeg. Geen allegaartje versnipperde meningen die haveloos bij elkaar geraapt worden maar een gericht statement met klare stellingnames.

Eerst situeren ze hun zaak (‘The Document’). De bas zwelt aan uit het niets, het klavier vult mee de ruimte op als een donderwolk die de hemel gitzwart kleurt terwijl cymbalen als bliksemschichten het naderende onheil extra aankondigen. Vervolgens wordt aan de hand van een drieluik (‘The Real’, ‘The Fake’, ‘The Lies’) een eerste poging ondernomen om alles toe te lichten. Aanvankelijk met stevige argumentaties gebaseerd op een repetitief stramien (à la Philip Glass) om dan eventjes alles te laten bezinken en vervolgens met nieuwe elementen overtuigend naar voor te treden.

Dit is geen makkelijk dossier. Het bevat heel wat voetnoten, aanvullingen en verrassende elementen. Gelukkig worden af en toe minder overdonderende hoofdstukken ingelast. De werkwijze waarop ze hun finaal betoog presenteren (het twaalf minutenlange ‘No Return’) ontleenden ze bij The Bad Plus.

Emler, Tchamitchian en Echampard leveren alleszins genoeg stof tot nadenken. Uiterst nuttig vooral om hierover te debatteren met anderen. U weet wat te doen.

© Georges Tonla Briquet

Partagez cette actualité